Om utbildningen

För att anmäla dig hos oss måste du ha fyllt 18 år eller ha målsmans medgivande

Du måste ha genomfört både riskutbildning del 1 och del 2 (de kan göras i vilken ordning som helst) innan kunskaps- och körprov kan genomföras hos Trafikverket. (Handledaren ska inte gå Riskutbildningarna).

Riskutbildning för personbil gäller inte för motorcykel.

Riskutbildning del 1 är en obligatorisk teoretisk utbildning som måste vara minimum 3 timmar i enighet med Transportstyrelsens föreskrifter, vid sen ankomst får man ej delta.

Utbildningen lyfter fram risker som är speciella för motorcyklister och ger teoretisk kunskap om beteenden som är riskfyllda och ger dig kunskap och insikt om problemen med trötthet, alkohol och andra droger i samband med körning, samt även utbildning om till exempel olika typer av skyddsutrustning, däck, bromsar, olika väglag och andra säkerhetsfrågor.

Under utbildningen får du delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli av riskerna, vad som ökar dem och hur de kan undvikas.

Du blir godkänd genom att delta aktivt i utbildningen, efter genomförd utbildning registrerar vi till Transportstyrelsen att du blivit godkänd.

Riskutbildningen för motorcykel är giltig i 5 år från att du genomfört den, men giltighetstiden upphör att gälla samma dag som körkortet utfärdas.

Undantag från kravet på att göra riskutbildning för motorcykel gäller i följande fall:

  1. Du har behörighet A1 och har tidigare gått riskutbildningen för motorcykel och du ska göra körprov för behörighet A2 eller A.
  2. Du har behörighet A2 och du ska göra körprov för behörighet A.
  3. Du har behörighet A, som du tagit före den 1 juli 1996 och har villkor för lätt motorcykel (kod 79 eller A:L på körkortet) och ska göra körprov för att ta bort villkoret.
  4. Du har villkor automat (kod 78 på körkortet) och ska göra prov för att ta bort villkoret.

Viktig information

  • Vi förbehåller oss rätten att avboka/omboka ett kurstillfälle om det är för få deltagare inbokade.
  • Medtag giltig id-handling.
  • All ljud och bildupptagning är förbjuden.
  • Anmälan är bindande och avser en person, utebliven betalning innebär inte att ni avbokas automatiskt.
  • Undervisningen sker på svenska så du måste behärska det i tal och skrift. Tolkning är ej tillåten.
  • Teaching is in Swedish so you must master it in speech and Writing. Interpretation is not allowed.